🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.

Klinika Twojej Diety

CHILI SIN CARNE

Jest to wegetariańska wersja meksykańskiej potrawy chili con carne. W tej wersji zamiast mięsa używa się nasion roślin strączkowych. Przygotowując to danie pamiętajcie o kilku zasadach. Po pierwsze nie oszczędzajcie na przyprawach, ponieważ chili sin carne musi być aromatyczne! Po drugie nie należy spieszyć się z gotowaniem. Cała potrawa musi przejść smakiem, a im dłużej będzie gotowana tym lepszy uzyskamy finalny smak. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.

Gotujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.Bataty obieramy, kroimy w niedużą kostkę i gotujemy kilka minut, aż będą al dente. Odcedzamy i przekładamy na talerz.Do garnka wrzucamy odcedzoną fasolę czarną oraz czerwoną. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy przez około 5 min, a następnie dodajemy gorzką czekoladę. Wrzucamy ugotowane bataty i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na bardzo małym ogniu pod przykryciem na około 35-45 min, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z komosą ryżową i kwaśną śmietaną wymieszaną z jogurtem naturalnym. Dekorujemy cebulą, pestkami dyni, limonką i kolendrą.

Smacznego!

 

 

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy
Lubisz nasze przepisy?

Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.