🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Masz ochotę na pyszny deser z sezonowymi owocami? Zapraszam na francuskie galette bez cukru!
Ta egzotycznie brzmiąca nazwa to nic innego jak rustykalna tarta, czyli ciasto kruche z nadzieniem i owocami. Do jej przygotowania nie potrzeba formy, ponieważ ciasto układa się bezpośrednio na blasze.
CZEGO POTREBUJESZ?
Ciasto:
– 150g mąki orkiszowej jasnej
– 30g ksylitolu
– 80g zimnego masła
– 30g jogurtu greckiego
– 1 żółtko
– łyżka wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 150g twarogu chudego
– 30g ksylitolu
– 1 białko jaja
– 30g jogurtu greckiego
– morele
– świeży rozmaryn
Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulkę, owiń w folię i włóż na około 1 h do lodówki. W międzyczasie przygotuj nadzienie: twaróg wymieszaj z jogurtem, białkiem jaja, jogurtem i ksylitolem. Morele pokrój na mniejsze części. Stolnicę posyp mąką, podziel ciasto na 6 równych kawałków i każdy wałkuj na cienki prostokąt.Na środku każdego prostokąta nałóż porcję sera, morele i złóż rogi ciasta do środka. Piecz około 30 min w 180*C. Pod koniec pieczenia posyp ciasteczka świeżym rozmarynem.
Smacznego! Dajcie znać jak Wam smakuje taki deser?
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.