Klinika Twojej Diety

Zielone warzywa li艣ciaste, doskona艂膮 baz膮 dla zielonych koktajli 馃挌

Zielone warzywa li艣ciaste to 艣wietna baza dla zielonych koktajli i sok贸w. Zawieraj膮 chlorofil, kt贸ry chroni organizm przed nowotworami, blokuje przekszta艂canie si臋 zdrowych kom贸rek w chore, wspomaga r贸wnie偶 leczenie anemii, zapobiega zakwaszeniu organizmu, oczyszcza jelita i w膮trob臋, poprawia wzrok. Warzywa te to r贸wnie偶 skarbnica przeciwutleniaczy, kt贸re op贸藕niaj膮 procesy starzenia si臋 oraz chroni膮 przed nowotworami. Zawarte w nich antyoksydanty wzmacniaj膮 uk艂ad odporno艣ciowy, 艂agodz膮 skutki stresu i 艣wietnie wzmacniaj膮 wzrok.

Zielone koktajle to niew膮tpliwie prawdziwa bomba witaminowa, korzystnie wp艂ywaj膮ca na nasze zdrowie. Doskonale oczyszczaj膮 i wzmacniaj膮 nasz organizm, dodaj膮 energii i 艣wietnie wp艂ywaj膮 na nasza urod臋. To mieszanki przygotowywane z zielonych warzyw i owoc贸w z dodatkiem ziaren, orzech贸w, otr膮b, p艂atk贸w czy innych dodatk贸w. To doskona艂e zamienniki dla kanapek b膮d藕 innych przek膮sek. Prawid艂owo zbilansowane to prawdziwy zastrzyk energii, zaspokajaj膮cy uczucie g艂odu! Jako baz臋 do koktajli czy sok贸w najcz臋艣ciej u偶ywa si臋 natki pietruszki, jarmu偶u, szpinaku, 艂odygi selera, bo膰winy czy sa艂aty.

Na膰 pietruszki to doskona艂y superfoods dla os贸b borykaj膮cych si臋 z anemi膮. W 100g zawiera ok. 5mg 偶elaza oraz 177 mg witaminy C, kt贸ra pozytywnie wp艂ywa na wch艂aniane tego pierwiastka. Ponadto dostarcza wiele innych sk艂adnik贸w mineralnych oraz witamin, mi臋dzy innymi s膮 to: beta-karoten, witamina E, kwas foliowy , magnez, wap艅, potas, fosfor, cynk, mied藕 oraz mangan.

Propozycja na koktajl: 1,5 szklanki li艣ci szpinaku, 陆 szklanki natki pietruszki, 1 mango, 陆 awokado, 1 brzoskwinia, 1 szklanka wody. Wszystkie sk艂adniki zmiksuj na g艂adk膮 mas臋 馃檪

Kolejnym warzywem, kt贸re jest doskona艂膮 baza do zielonych koktajli jest jarmu偶! To bogate 藕r贸d艂o b艂onnika, bia艂ka, witaminy C i K oraz karotenoid贸w( beta karotenu, kt贸ry w organizmie przekszta艂cany jest w witamin臋 A, ta z kolei zapobiega kurzej 艣lepocie, natomiast luteina i zeaksantyna chroni膮 siatk贸wk臋 oka przed nadmiernym 艣wiat艂em oraz przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami).W jarmu偶u wyst臋puje sulforafan, substancja, kt贸ra chroni organizm przed zachorowaniem miedzy innymi na raka. Zawarte w jarmu偶u witaminy i pierwiastki pozytywnie wp艂ywaj膮 na nasz uk艂ad sercowo- naczyniowy, g艂贸wnie chodzi tutaj o potas oraz wap艅 kt贸re reguluj膮 ci艣nienie krwi. W jarmu偶u obecny jest r贸wnie偶 wap艅, odpowiadaj膮cy za prawid艂owy rozw贸j ko艣ci, staw贸w i z臋b贸w oraz zapobiega osteoporozie.

Propozycja na koktajl: 1 szklanka 艣wie偶ego soku z pomara艅czy, 1 banan, 1 szklanka wody mineralnej, gar艣膰 jarmu偶u (oderwij twarde 艂ody偶ki), 艂y偶eczka miodu naturalnego.

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i po偶ywnie
馃嵀 Zobacz wszystkie wpisy