🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Dlaczego warto jeść śliwki? Ponieważ cechują się dużą zawartością związków prozdrowotnych o właściwościach przeciwutleniających, a także wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Owoce te regulują trawienie i zapobiegają zaparciom, a więc pomagają naszemu układowi pokarmowemu pozbyć się zbędnych, niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w skórce śliwek – dlatego owoce te warto spożywać razem ze skórką. Co ciekawe, wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji preparatów przeciw zaparciom.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i polać 5g miodu. W garnuszku roztopić masło. Następnie zmielić chwilę płatki owsiane i wrzucić je do roztopionego masła. Dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz resztę miodu i dokładnie wymieszać. Powstałą kruszonką posypać śliwki i wstawić do piekarnika na około 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch deseru można posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego! ?
Te i inne przepisy znajdziesz w naszych pysznych programach żywieniowych. Potrzebujesz pomocy i wsparcia dobrego, doświadczonego dietetyka? Zapraszamy do współpracy. Z nami na pewno osiągniesz wymarzony cel! ?
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.