🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.

Klinika Twojej Diety

Słodycze !!;-)

Postanawiasz: „Od dzisiaj nie zjem więcej słodyczy!” i co dzieje się dalej? Przez jakiś czas udaje Ci się nawet nie spojrzeć na czekoladę, ale potem pojawia się utrata kontroli nad zachowaniem i rzucasz się na wszystko, co słodkie. Dlaczego tak jest? Dowiesz się wnaszym najnowszym artykule!

Nasze preferencje do smaku słodkiego są wrodzone. Słodycze, to produkty stworzone z połączenia cukru i tłuszczu. Taka mieszanka była dla naszych przodków bardzo atrakcyjna, ponieważ pozwalała przeżyć w niesprzyjających warunkach. Analizując przeszłość raczej nie było takich momentów w historii, gdzie półki sklepowe uginały się od jedzenia.Ludzie aby przeżyć zmuszeni byli szukać produktów, które są wysokoenergetyczne. Mieli mechanizmy, które ich do tego zachęcały, a następnie nagradzały. Odczuwanie przyjemności z produktów wysokoenergetycznych jest jednym z nich.Ponadto słodycze kojarzone są z dzieciństwem i nagrodami, a więc wyzwalają w nas pozytywne emocje.

Obecnie słodycze są bardzo chętnie przez nas spożywane, niestety często w nadmiernych ilościach. Większość z nas utożsamia słodki smak z nagrodą i przyjemnością.Oddziałuje on na nasz mózg, który wytwarza serotoninę, czyli tzw. ,,hormon szczęścia’’ dzięki czemu poprawia nam się nastrój. Słodycze dają nam szybką ulgę, łagodzą stres i uwalniają emocje. Jednak dość szybko po ich spożyciu mogą pojawić się negatywne emocje, zwłaszcza poczucie winy.

Słodycze w głównej mierze składają się z cukrów prostych oraz tłuszczu i często też szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Dostarczają dużą dawkę kilokalorii w małejobjętości, aich codzienne spożywanie prowadzić może do przekraczania dziennego zapotrzebowania kalorycznego i odkładania się tkanki tłuszczowej.Wysokie spożycie cukru dodanego, a zwłaszcza napojów słodzonych, prowadzi do rozwoju otyłości, zaburzeń w gospodarce lipidowej, insulinooporność, wzmaga stan zapalny, a także zwiększa ciśnienie tętnicze. American HeartAssociation zaleca w celu prewencji tym chorobom ograniczenie spożycia cukru dodanego poniżej 100 kcal (<6 łyżeczek) dziennie dla kobiet i poniżej 150 kcal (<9 łyżeczek) dla mężczyzn.

Grunt to odpowiednie podejście do spożywania słodyczy. Bardzo popularne wyzwania ‘’X dni bez słodyczy’’ często prowadzą do rzucania się na słodycze już po jego zakończeniu. A czy o to nam chodzi?Nagłe i całkowite odstawienie cukru może być dla nas bardzo zgubne. Nawyk, który budowaliśmy przez całe życie nie może być zmieniony w jednej chwili. Jeśli naszasilna wola nie jest zbyt dobrze wytrenowana to podjęcie takiej próby, która przekracza nasze możliwości, może zakończyć się objadaniem.Zdecydowanie lepiej jest stopniowo ograniczać słodycze w naszej diecie i spożywać je tylko wtedy, kiedy naprawdę mamy na nie ochotę. Zamiast całkowicie rezygnować ze słodyczy i przysięgać, że już nigdy więcej ich nie zjemy, korzystniejsze może być bardziej elastyczne podejście, czyli wprowadzenie do diety słodyczy w umiarkowanych i kontrolowanych ilościach.Pamiętaj, że odzwyczajenie się od produktów z dużą zawartością cukru, który silnie pobudza układ nagrody, wymaga długotrwałego treningu. Układ nerwowy człowieka potrzebuje dużo czasu, aby zmiana w nawykach była dobrze utrwalona.

W zdrowej diecie jest miejsce na ulubione słodycze w rozsądnych ilościach.Świadome oraz umiarkowane spożywanie słodyczy nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie, nie popsuje też naszej sylwetki.Należy jednak pamiętać, że jest duża różnica pomiędzy okazjonalnym spożywaniem słodyczy, kiedy naprawdę mamy ochotę, a utratą kontroli nad ich ilością. Aby racjonalnie podchodzić do słodyczy, najpierw trzeba nauczyć się odróżniania potrzeb fizjologicznych od emocjonalnych i świadomego podejmowania decyzji żywieniowych, a także wsłuchać się w potrzeby naszego organizmu.Głód możebyć zaspokojony przez wiele pokarmów, jednak spożycietylko niektórych wiąże się z uczuciem prawdziwejprzyjemności, (m.in. słodyczy).

Aby nie sięgać po słodycze nie miej ich w domu i nie kupuj na zapas, ponieważ jeśli nie mamy słodyczy w domu, to ich nie jemy. Natomiast jeśli naprawdę najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub na konkretnego batonika czy cukierka, to musisz się ubrać i wyjść po te słodkości do sklepu. Już sam ten procesodracza zjedzenie słodyczy i daje chwilę na moment refleksji i zweryfikowanie podjętej decyzji. 

Zdrowsze alternatywy słodyczy mogą być świetnym krokiem dla poprawy relacji z jedzeniem bez całkowitego zrezygnowania ze słodyczy.Jednak pamiętajmy, żealternatywy dla tradycyjnych słodyczy nie zawsze mają mniej kalorii! Co prawda często “fit słodycz” ma więcejkorzystnego dla naszych jelit błonnika, a także białka, które sycą nas na dłużej, jednak mogą mieć tyle samo, a nawet więcej kalorii niż zwykłe słodycze.Znalezienie balansu i cieszenie się smakiem ulubionych słodkości tak, aby mieć nad nimi kontrolę jest możliwe, jednak wymaga czasu i pracy.

 

  1. Beata Jabłonowska-Lietz, Małgorzata Wrzosek, Grażyna Nowicka. Czy cukier może uzależniać? Ścieżkami mózgowego układu nagrody. Żywienie Człowieka I Metabolizm, 2012, XXXIX, nr 4
  2. Maria Jeznach, Marzena Jeżewska-Zychowicz, Małgorzata Kosicka-Gębska. Konsumpcja słodyczy i jej społeczno-kulturowe uwarunkowania. ProblHigEpidemiol 2011, 92(4): 806-809
  3. Kłosiewicz-Latoszek L, Cybulska B. Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo‑naczyniowych. ProblHigEpidemiol 2011, 92(2): 181-186
  4. Aneta Koszowska i wsp. Cukier – czy warto go zastąpić substancjamisłodzącymi? 1/2014 Nowa Medycyna
  5. Jacek Buczny, Ewa Międzobrodzka. Samokontrola i jej rola w odżywianiu się. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, grudzień 2014
  6. https://wiem-co-jem.pl/jak-przestac-jesc-slodycze/

 

 

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy
Lubisz nasze przepisy?

Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.