Klinika Twojej Diety

Pyszny karp na świąteczny stół 🐟

Szukasz inspiracji na świąteczne menu? Prosto od dietetyka propozycja na pysznego karpia w niecodziennej odsłonie…, nadziewanego żurawiną i suszonymi pomidorami!

Nadzienie: żurawinę suszoną namocz w wodzie przez ok. godzinę. Odcedź i wyłóż na patelnię. Cebulę i pomidory suszone pokrój w duże kawałki i dołóż do żurawiny. Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Migdały zmiel w młynku i dołóż do przygotowanej masy. Całość włóż do malaksera i rozdrobnij na zwartą masę.

Karpia wypatrosz, oczyść i pokrój w szerokie dzwonka, natrzyj solą. Przygotowaną masą faszeruj karpia, brzegi zszyj nicią.

Następnie olejem kokosowym posmaruj skórkę ryby i przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. Smacznego!

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy