Klinika Twojej Diety

Pomysł na dzisiejszy obiad, zupa krem z dyni 🎃

Królowa jesieni – dynia. Warzywo z dyniowatych, już 100g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w postaci beta-karotenu, przeciwutleniacza, który działa przeciw nowotworowo. Dynia dostarcza również spore ilości witaminy C i z grupy B oraz błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny. Poza tym znajdziesz w niej solidną dawkę luteiny, substancji chroniącej wzrok oraz magnez i potas, który wzmacnia pracę serca Pomysłów na wykorzystanie dyni w kuchni jest bardzo dużo, my dzisiaj proponujemy zupę krem z dyni!

Z marchewki, pietruszki, selera i pora przygotuj wywar warzywny.

Suchą fasolę namocz na noc i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj, dynię pokrój na kawałki. W garnku zeszklij cebulę, wlej bulion, dodaj dynię, i gotuj. Następnie całość zmiksuj, przypraw solą, pieprzem, imbirem i chili. Dodaj fasolę i zagotuj. Na koniec dodaj jogurt i wymieszaj. Posyp zieleniną i ziarnami. Pieczywo również możesz pokruszyć i posypać nim zupę (z chleba żytniego zrób grzanki).

Smacznego!

Te i inne przepisy znajdziesz w naszych programach żywieniowych

Nie radzisz sobie ze swoimi kilogramami? Potrzebujesz pomocy dietetyka? Już dziś umów się na konsultacje z dietetykiem, który odpowie na wszystkie Twoje pytania, wskaże popełniane błędy żywieniowe i określi zalecenia, które pomogą Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy