🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Królowa jesieni – dynia. Warzywo z dyniowatych, już 100g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w postaci beta-karotenu, przeciwutleniacza, który działa przeciw nowotworowo. Dynia dostarcza również spore ilości witaminy C i z grupy B oraz błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny. Poza tym znajdziesz w niej solidną dawkę luteiny, substancji chroniącej wzrok oraz magnez i potas, który wzmacnia pracę serca Pomysłów na wykorzystanie dyni w kuchni jest bardzo dużo, my dzisiaj proponujemy zupę krem z dyni!
Z marchewki, pietruszki, selera i pora przygotuj wywar warzywny.
Suchą fasolę namocz na noc i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj, dynię pokrój na kawałki. W garnku zeszklij cebulę, wlej bulion, dodaj dynię, i gotuj. Następnie całość zmiksuj, przypraw solą, pieprzem, imbirem i chili. Dodaj fasolę i zagotuj. Na koniec dodaj jogurt i wymieszaj. Posyp zieleniną i ziarnami. Pieczywo również możesz pokruszyć i posypać nim zupę (z chleba żytniego zrób grzanki).
Smacznego!
Te i inne przepisy znajdziesz w naszych programach żywieniowych
Nie radzisz sobie ze swoimi kilogramami? Potrzebujesz pomocy dietetyka? Już dziś umów się na konsultacje z dietetykiem, który odpowie na wszystkie Twoje pytania, wskaże popełniane błędy żywieniowe i określi zalecenia, które pomogą Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.