Klinika Twojej Diety

Pomidory, na zdrowie! 馃崊

Wreszcie doczekali艣my si臋 艣wie偶ych, soczystych, pachn膮cych pomidor贸w! Warzywa te, kojarz膮 si臋 g艂贸wnie z kuchni膮 w艂osk膮 i innymi krajami 艣r贸dziemnomorskimi pochodz膮 z Ameryki Po艂udniowej. Pocz膮tkowo uwa偶ane za ro艣lin臋 truj膮c膮, dzi艣 s膮 niezwykle cenione nie tylko przez konsument贸w ale i przez naukowc贸w. D艂ugo hodowane by艂y jako ro艣lina ozdobna do altan i ogrod贸w, dzi艣 pomidory stanowi膮 niezast膮piony sk艂adnik sa艂atek, koktajli i innych potraw.

Dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci witaminy C (艣redni pomidor pokrywa po艂ow臋 dziennego zapotrzebowania na te witamin臋) wp艂ywa na odporno艣ci organizmu oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwiono艣ne. Witamina K zawarta w pomidorach zwi臋ksza krzepliwo艣膰 krwi, a przeciwutleniacze: beta-karoten przekszta艂cany w witamin臋 A i witamina E zwalczaj膮 wolne rodniki, spowalniaj膮 procesy starzenia kom贸rek nadaj膮c sk贸rze zdrowy wygl膮d. Pomidory zawieraj膮 r贸wnie偶 witaminy z grupy B, korzystnie wp艂ywaj膮ce na metabolizm cukr贸w i poziom cholesterolu.

Ponadto w pomidorach znajdziemy sporo potasu, kt贸ry dzia艂a moczop臋dnie i obni偶a ci艣nienie krwi, wap艅 wp艂ywaj膮cy na uk艂ad kostny i mi臋艣niowy oraz magnez reguluj膮cy prac臋 serca. Pomidory wp艂ywaj膮 korzystnie r贸wnie偶 na uk艂ad nerwowy. Dzieje si臋 tak za spraw膮 zawartego w nich bromu, kt贸ry poprawia prac臋 uk艂adu nerwowego i dzia艂a uspokajaj膮co.

W warzywach tych (szczeg贸lnie przetworzonych) znajdziemy likopen, czerwony barwnik b臋d膮cy silnym antyoksydantem, neutralizuj膮cym wolne rodniki. Wed艂ug naukowc贸w obni偶a ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe (rak prostaty, piersi, 偶o艂膮dka czy p艂uc). Likopen bierze r贸wnie偶 udzia艂 w profilaktyce chor贸b uk艂adu kr膮偶enia. Nie mo偶na zapomnie膰 r贸wnie偶 o b艂onniku zawartym w pomidorach, kt贸ry reguluje prac臋 uk艂adu pokarmowego, wspomagaj膮c trawienie! W 100g pomidor ma zaledwie 15 kalorii, przez co jest bardzo dobrym narz臋dziem w pracy dietetyka 馃檪

Korzy艣ci p艂yn膮ce z stosowania pomidor贸w wykorzystuj膮 nie tylko dietetycy, ale r贸wnie偶 kosmetolodzy, gdy偶 kosmetyki zawieraj膮ce wyci膮g z pomidor贸w, 艂agodz膮 zmiany tr膮dzikowe i rozja艣niaj膮 przebarwienia. Na ilo艣ci spo偶ywanych pomidor贸w powinny uwa偶a膰 osoby cierpi膮ce na chorob臋 refluksow膮 prze艂yku czy dn臋 moczanow膮.

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i po偶ywnie
馃嵀 Zobacz wszystkie wpisy