🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Pokrzywa – niedoceniana, często traktowana przez nas jak uciążliwy chwast, jest jedną z najcenniejszych roślin leczniczych. Już Hipokrates określił ją jako leczniczą królową wszelkich ziół.
Pokrzywa zawiera wiele cennych składników odżywczych, m. in. makro i mikroelementy: wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarkę, potas, jod, krzem, witaminy takie jak: A, K, C,B2 oraz fitosterole, chlorofil, flawonoidy i inne. Pokrzywa zwiększa siłę i witalność, dzięki dużej zawartości żelaza wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek w organizmie, zwalczając anemię i osłabienie, podnosi poziom hemoglobiny, poprawia krążenie i przepływ limfy w organizmie. Reguluje funkcjonowanie nadnerczy, działa moczopędnie i przynosi ulgę w dolegliwościach nerek.
Dzięki zawartym w niej związkom, pobudzającym wydalanie kwasu moczowego pokrzywa oczyszcza układ trawienny i korzystnie wpływa na pracę wątroby, trzustki i żołądka. Pokrzywa wpływa również pozytywnie na kondycję włosów.
Najlepiej zbierać młode liście, zawierające najwięcej aktywnych substancji, w okresie od przełomu kwietni/ maja do momentu pojawienia się kwiatów. Pamiętaj, aby zioła zbierać z terenów z dala od zakładów przemysłowych czy szklaków drogowych. Możesz przygotować z nich herbatkę, dodać do koktajlu, sałatki czy zupy.
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.