Klinika Twojej Diety

Pokrzywa i jej lecznice właściwości 😮

Pokrzywa – niedoceniana, często traktowana przez nas jak uciążliwy chwast, jest jedną z najcenniejszych roślin leczniczych. Już Hipokrates określił ją jako leczniczą królową wszelkich ziół.

Pokrzywa zawiera wiele cennych składników odżywczych, m. in. makro i mikroelementy: wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarkę, potas, jod, krzem, witaminy takie jak: A, K, C,B2 oraz fitosterole, chlorofil, flawonoidy i inne. Pokrzywa zwiększa siłę i witalność, dzięki dużej zawartości żelaza wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek w organizmie, zwalczając anemię i osłabienie, podnosi poziom hemoglobiny, poprawia krążenie i przepływ limfy w organizmie. Reguluje funkcjonowanie nadnerczy, działa moczopędnie i przynosi ulgę w dolegliwościach nerek.

Dzięki zawartym w niej związkom, pobudzającym wydalanie kwasu moczowego pokrzywa oczyszcza układ trawienny i korzystnie wpływa na pracę wątroby, trzustki i żołądka. Pokrzywa wpływa również pozytywnie na kondycję włosów.

Najlepiej zbierać młode liście, zawierające najwięcej aktywnych substancji, w okresie od przełomu kwietni/ maja do momentu pojawienia się kwiatów. Pamiętaj, aby zioła zbierać z terenów z dala od zakładów przemysłowych czy szklaków drogowych. Możesz przygotować z nich herbatkę, dodać do koktajlu, sałatki czy zupy.

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy