🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
PIERNIK Z POMIDORÓW
Zastanawiacie się czy w nazwie nie wkradł się błąd? Jak to ciasto z pomidorami?! Spokojnie, gwarantuję, że pomidorów kompletnie nie czuć! Dzięki nim ciasto jest maksymalnie wilgotne i puszyste. Co więcej, pomidory są świetnym źródłem potasu i magnezu – składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Święta już niedługo, więc to dobra pora, żeby przetestować ten przepis na przepyszny piernik i zaskoczyć swoich bliskich zdrowszą i niecodzienną wersją tego tradycyjnego ciasta.😊
Odważysz się wypróbować?
PRZEPIS
– 250 g krojonych pomidorów z puszki
– 1 banan
– 100 g ksylitolu/cukru
– 100 ml oleju rzepakowego
– 280 g mąki pszennej
– łyżka przyprawy do piernika
– płaska łyżka kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady + kilka orzechów włoskich
Zblendujpomidory z bananem, ksylitolem/cukrem i olejem na gładką masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Keksówkę o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i piecz około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polej roztopioną gorzką czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami.
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.