🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Proste, szybkie w przygotowaniu ciasto dostarczające spore dawki witaminy A i C, błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to idealna propozycja na weekendowa słodką przekąskę.
Żurawiny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Jajka ubijamy z ksylitolem, stopniowo dolewając olej. Nasiona chia mielimy w młynku. Do osobnej miski przesiewamy przez sitko suche składniki (mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy z nasionami chia. Suche składniki stopniowo łączymy z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Orzechy nerkowca rozdrabniamy. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy odsączone żurawiny i orzechy – całość mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160⁰C i pieczemy ok. 70-80 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Wystygnięte ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy serkiem mascarpone ubitym z ksylitolem.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy je polewą i posypujemy płatkami migdałów.
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.