🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Makaron ze szparagami w kremowym sosie
Szparagi są bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem, zawierają tylko około20kcal w 100 gramach. Posiadają wiele substancji odżywczych i składników mineralnych. Ponadto szparagi są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego.Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego korzystajcie póki się da!
Czy wiesz, że istnieją szparagi białe, zielone, a nawet fioletowe?Wszystkie one są pędami tego samego gatunku. Odmiana zielona rośnie nad ziemią i swój kolor zawdzięcza ekspozycji na słońce. Są one miękkie i nie trzeba ich obierać przed przyrządzaniem. Szparagi białe rosną pod ziemią, mają łagodniejszy smak i przed gotowaniem należy je obrać. Z kolei fioletowe szparagi rosną tylko kilka centymetrów nad ziemią i zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika niż pozostałe dwie odmiany.
PRZEPIS (na 2 porcje):
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odetnij lub oderwij zdrewniałą część szparagów, umyj je i pokrój na 3-4 cm słupki. Gotuj je przez około 10min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź je i dodaj do podsmażonego kurczaka. Dodaj także pokrojone pomidorki koktajlowe. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. W małym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny ze śmietanką i wlej na patelnię. Dodaj odcedzony makaron (bez płukania) i świeże oregano, dokładnie wymieszaj.
Posyp serem Grana Padano i gotowe! 😍
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.