🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.

Klinika Twojej Diety

Hummus

Hummus to pasta, którą przyrządza się z ugotowanej i zblendowanej ciecierzycy z dodatkiem czosnku, pasty sezamowej ,,tahini’’, soku z cytryny i przypraw. Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i obecnie jest popularny na całym świecie. Hummus sprawdzi się świetnie jako zdrowa przekąska. Zawiera dużo białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika. Jest też źródłem cennych witamin i minerałów. Sprawdź nasz przepis na tradycyjny hummus!

Odcedź ciecierzycę – nie wylewaj wody z ciecierzycy! Przyda się do rozrzedzania hummusu. Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i zblenduj za pomocą blendera na gładką masę. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dodać nieco więcej wody z ciecierzycy. Gotowy hummus przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i udekoruj posiekaną natką pietruszki.Pokrojone w słupki warzywa maczaj w hummusie i ciesz się szybką w przygotowaniu, zdrową przekąską!

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy
Lubisz nasze przepisy?

Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.