🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Dynia – wielkie i pomarańczowe warzywo, które nie powinno służyć nam tylko do robienia lampionów! Gęsta, kremowa konsystencja upieczonej i przerobionej na puree dyni to rewelacyjna baza do ciast, deserów, czy obiadów nie tylko w kuchni dietetyka! Tylko dla Was przepis na dyniowe muffinki, które idealnie osłodzą nam jesienne dni ? Miękkie i „mokre” są świetną, słodką alternatywą dla tradycyjnych babeczek ?
Podstawą jest dobre puree! Pokrój dynię na 4 części (wiemy, nie lada wyczyn ;), wybierz pestki i piecz 30 minut w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyciągnij łyżką miąższ, blenduj na gładką masę i gotowe!
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Do blendera wrzuć banana i blenduj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy/ miód, masło orzechowe i puree z dyni, całość zblenduj.
Następnie całość wymieszaj (składniki suche i mokre), tak, aby powstało jednolite ciasto. Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i przełóż do silikonowych foremek (dobrą opcją są również małe kosteczki dobrej czekolady 😉
Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj troszeczkę mleka, aby zmienić jego konsystencję.
Muffinki piecz 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopniach, bez termoobiegu.
Po 30 minut sprawdź stan muffinek (czy nie są już gotowe). Następnie przestudź i rozkoszuj się smakiem ?
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.