Klinika Twojej Diety

Dyniowe muffinki, r贸wnie偶 dla bezglutenowc贸w 馃

Dynia 鈥 wielkie i pomara艅czowe warzywo, kt贸re nie powinno s艂u偶y膰 nam tylko do robienia lampion贸w! G臋sta, kremowa konsystencja upieczonej i przerobionej na puree dyni to rewelacyjna baza do ciast, deser贸w, czy obiad贸w nie tylko w kuchni dietetyka! Tylko dla Was przepis na dyniowe muffinki, kt贸re idealnie os艂odz膮 nam jesienne dni 馃檪 Mi臋kkie i 鈥瀖okre鈥 s膮 艣wietn膮, s艂odk膮 alternatyw膮 dla tradycyjnych babeczek 馃槈

Podstaw膮 jest dobre puree! Pokr贸j dyni臋 na 4 cz臋艣ci (wiemy, nie lada wyczyn ;), wybierz pestki i piecz 30 minut w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyci膮gnij 艂y偶k膮 mi膮偶sz, blenduj na g艂adk膮 mas臋 i gotowe!

Spos贸b przygotowania:

W misce wymieszaj wszystkie sk艂adniki suche. Do blendera wrzu膰 banana i blenduj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj syrop klonowy/ mi贸d, mas艂o orzechowe i puree z dyni, ca艂o艣膰 zblenduj.

Nast臋pnie ca艂o艣膰 wymieszaj (sk艂adniki suche i mokre), tak, aby powsta艂o jednolite ciasto. Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i prze艂贸偶 do silikonowych foremek (dobr膮 opcj膮 s膮 r贸wnie偶 ma艂e kosteczki dobrej czekolady 馃槈

Je艣li ciasto b臋dzie za g臋ste dodaj troszeczk臋 mleka, aby zmieni膰 jego konsystencj臋.

Muffinki piecz 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopniach, bez termoobiegu.

Po 30 minut sprawd藕 stan muffinek (czy nie s膮 ju偶 gotowe). Nast臋pnie przestud藕 i rozkoszuj si臋 smakiem 馃檪

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i po偶ywnie
馃嵀 Zobacz wszystkie wpisy