Klinika Twojej Diety

Ciasto marchewkowe w zdrowszej ods艂onie 馃А

Jedli艣cie kiedy艣 ciasto marchewkowe? Jest wyj膮tkowe, bo ka偶dy jego kawa艂ek jest puszysty, a zarazem wilgotny. To wszystko za spraw膮 marchewki, kt贸ra w czasie pieczenia staje si臋 mi臋kka i nadaje ciastu zwi臋z艂o艣ci. Zalet膮 tego wypieku jest to, 偶e zachowuje na d艂ugo swoj膮 艣wie偶o艣膰, a na drugi dzie艅 smakuje nawet lepiej! Je艣li nie mieli艣cie nigdy okazji spr贸bowa膰 tego ciasta to koniecznie wypr贸bujcie nasz przepis. Ciasto marchewkowe z orzechami w艂oskimi to super pomys艂 na zdrowy deser.

Rozwiewaj膮c wszelkie w膮tpliwo艣ci 鈥 w cie艣cie nie czu膰 smaku marchewki! 馃槈 Ciasto sk艂ada si臋 z dw贸ch warstw, wi臋c z podanych proporcji wyjdzie nam p贸艂 blachy.

Po艂膮cz ze sob膮 przesiane m膮ki, proszek do pieczenia, oraz przyprawy korzenne. Starte jab艂ka wrzu膰 do garnuszka i du艣 oko艂o 7 min, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Zestaw z ognia i odczekaj chwil臋 a偶 ostygn膮. W osobnej misce umie艣膰 start膮 na grubych oczkach marchew, dodaj jaja, olej ro艣linny oraz ksylitol. Na koniec wrzu膰 jeszcze przestudzone jab艂ka i wszystko po艂膮cz za pomoc膮 艂y偶ki. Nast臋pnie dodaj przygotowane wcze艣niej suche sk艂adniki i ca艂o艣膰 bardzo dok艂adnie wymieszaj. Je艣li masa jest zbyt g臋sta, mo偶esz doda膰 50-70ml wody, tak aby w miar臋 swobodnie j膮 wymiesza膰.

Form臋 o wymiarach 25脳35 cm wy艂贸偶 papierem do pieczenia i posmaruj go odrobin膮 oleju. Powsta艂膮 mas臋 przelej do formy i piecz oko艂o 30min w 175掳. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta podziel je na dwie r贸wne cz臋艣ci.

Przygotuj krem: serek Philadelphia Light po艂膮cz z ksylitolem, aromatem waniliowym i ca艂o艣膰 miksuj chwil臋 za pomoc膮 miksera. Jedn膮 cz臋艣膰 ciasta posmaruj po艂ow膮 kremu, na to po艂o偶 drug膮 cz臋艣膰 ciasta i zn贸w wy艂贸偶 krem. Udekoruj orzechami w艂oskimi. Smacznego! 馃槉

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i po偶ywnie
馃嵀 Zobacz wszystkie wpisy