🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jest wyjątkowe, bo każdy jego kawałek jest puszysty, a zarazem wilgotny. To wszystko za sprawą marchewki, która w czasie pieczenia staje się miękka i nadaje ciastu zwięzłości. Zaletą tego wypieku jest to, że zachowuje na długo swoją świeżość, a na drugi dzień smakuje nawet lepiej! Jeśli nie mieliście nigdy okazji spróbować tego ciasta to koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi to super pomysł na zdrowy deser.
Rozwiewając wszelkie wątpliwości – w cieście nie czuć smaku marchewki! ? Ciasto składa się z dwóch warstw, więc z podanych proporcji wyjdzie nam pół blachy.
Połącz ze sobą przesiane mąki, proszek do pieczenia, oraz przyprawy korzenne. Starte jabłka wrzuć do garnuszka i duś około 7 min, co jakiś czas mieszając. Zestaw z ognia i odczekaj chwilę aż ostygną. W osobnej misce umieść startą na grubych oczkach marchew, dodaj jaja, olej roślinny oraz ksylitol. Na koniec wrzuć jeszcze przestudzone jabłka i wszystko połącz za pomocą łyżki. Następnie dodaj przygotowane wcześniej suche składniki i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać 50-70ml wody, tak aby w miarę swobodnie ją wymieszać.
Formę o wymiarach 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go odrobiną oleju. Powstałą masę przelej do formy i piecz około 30min w 175°. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta podziel je na dwie równe części.
Przygotuj krem: serek Philadelphia Light połącz z ksylitolem, aromatem waniliowym i całość miksuj chwilę za pomocą miksera. Jedną część ciasta posmaruj połową kremu, na to położ drugą część ciasta i znów wyłóż krem. Udekoruj orzechami włoskimi. Smacznego! ?
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.