🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.

Klinika Twojej Diety

Leśne babeczki

Przywołujemy wiosnę!
Dziś przychodzimy do Was z przepisem na babeczki na wzór popularnego ciacha „Leśny mech” w zdrowszej, ale równie pysznej wersji!Babeczki mają nieco odchudzony i mniej tłusty krem – zamiast śmietany i mascarpone użyjemy Skyra waniliowego i twarogu.

PRZEPIS

(na 12 babeczek)

Jaja ubij z ksylitolem na gładką, puszystą masę. W osobnej misce szpinak dokładnie zblenduj z olejem (jeśli używasz mrożonego najpierw go rozmroź i odciśnij na sicie z nadmiaru wody). Zblendowany z olejem szpinak dodawaj łyżkami do ubitych jajek miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj mikserem. Masę nakładaj do formy na babeczki wysmarowanej odrobiną oleju i piecz około 20-25 min w 175° grzanie góra-dół. Odstaw do przestygnięcia.

KREM

– Skyr waniliowy [250g]
– twaróg półtłusty [150g]
– galaretka cytrynowa/pomarańczowa/krystaliczna [15g] + 20ml wrzącej wody
– cukier waniliowy [1 opakowanie]

Twaróg zblenduj ze Skyrem i cukrem waniliowym. Galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Przestygniętą galaretkę dodaj do masy, dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosłodź ksylitolemdo smaku. Krem odstaw do lodówki na minimum 1,5h.

Odetnij górę upieczonych i ostudzonych babeczek i nałóż na nią krem. Odkrojoną górną część babeczki pokrusz i posyp nią wysmarowaną kremem babeczkę. Udekoruj owocami.Gotowe babeczki najlepiej trzymać w lodówce do samego momentu podania.

Smacznego!

 

 

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy
Lubisz nasze przepisy?

Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.