🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I PIECZONĄ DYNIĄ
Dynia jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, zwanego także prowitaminą A, który pełni ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Związek ten posiada silne właściwości przeciwutleniające, dba również o odpowiedni stan naszej skóry. Nie ulega wątpliwości, że warto włączyć dynię do swojego jadłospisu.
Czym jest komosa ryżowa (inaczej quinoa)? Jest to roślina określana pseudozbożem, ponieważ posiada bogate w skrobię nasiona, jednak nie jest zbożem. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych.
Co potrzebujesz, aby przygotować pyszną, jesienną sałatkę ze zdjęcia?
– dynia
– ser pleśniowy
– komosa ryżowa
– granat
– orzechy włoskie
– rukola
– oliwa, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód, musztarda
Dynię pokrój na mniejsze części, obierz ze skórki, polej odrobiną oliwy i posyp ulubionymi przyprawami (np. sól + pieprz + kmin rzymski + papryka ostra + świeży rozmaryn). Piecz do miękkości. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową i wydrąż pestki granata. Na talerzu ułóż rukolę, ugotowaną komosę ryżową, upieczoną dynię, pokruszony ser pleśniowy, pestki granata, orzechy włoskie i całość polej sosem przygotowanym z łyżki oliwy, łyżeczki octu balsamicznego, łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu i pół łyżeczki musztardy.
Koniecznie dajcie znać co myślicie o takim połączeniu składników? Czekamy na Wasze opinie!
Masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, a nie odnotowujesz efektów?Jeśli nie wiesz jak zacząć przygodę ze zdrowym stylem życia lub chcesz raz na zawsze pozbyć się zbędnych kilogramów oraz zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie – już dziś umów na wizytę z doświadczonym dietetykiem!
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.