🏠 Zmiana adresu Kliniki. Od 1 września działamy na ul. Stefana Jaracza 4 w Częstochowie.

Klinika Twojej Diety

Chłodnik litewski

CHŁODNIK LITEWSKI

Lekki, delikatnie kwaśny, pełen warzyw. Idealny na upały.

Jesteście sceptycznie nastawieni do chłodników, mimo że nigdy nie jedliście? Wypróbujcie nasz przepis i sprawdźcie na własnej skórze w czym tkwi fenomen tej różowej zupy na zimno!

Na 4 talerze chłodnika:

Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w małą kostkę. To samo zrób z ugotowanymi burakami. Botwinkę i buraki wrzuć do dużego garnka, zalej bulionem i gotuj około 10min. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia (np. w zimnej kąpieli wodnej, stygnie w momencie). W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach tarki ogórki i rzodkiewkę, posiekaj koperek i szczypiorek. Wrzuć warzywa do przestygniętych buraczków, dodaj maślankę/kefir, jogurt naturalny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Chłodnik można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, ale super smakuje też w połączeniu z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w skórce.

Lubicie chłodniki? Z czego je najczęściej przygotowujecie? Dajcie znać w komentarzu!

 

 

 

Barbara Krawczyk - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczne porady

Smacznie, zdrowo i pożywnie
🍭 Zobacz wszystkie wpisy
Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy
Lubisz nasze przepisy?

Umów się na konsultację, aby zamówić program żywieniowy zgodny z Twoimi potrzebami.